Ученици подредиха изложба в РИМ, разказваща историята на техните родове

   На 15 януари 2019 г. в Регионален исторически музей - Плевен беше открита временната експозиция „Моята история в музея”. Тя е подготвена от учениците от пети, шести и седми клас от ОУ „Валери Петров“ – Плевен, които от началото на учебната година работят по проект на Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

   С над 50 артефакти, подредени в изложбата, участниците в проекта разказват историята на своя род. „Чрез снимки и предмети са разказани историята и бита на семейството повече от век назад“, обясни Емилия Цонева, преподавател по география в ОУ „Валери Петров”. За да разкажат родовата си история, децата са подпомагани от своите родители, учители и музейни специалисти.

   Откриването на изложбата беше съпътствано от мултимедийна презентация за ценните предмети. Сред тях са златна пендара, която е на повече от 120 години, стара книга на повече от 130 години, която разказва историята на Плевен. Сред тези ценни предмети е и парадна сабя, подарена от Цар Борис ІІІ на войник, участвал във Втората световна война.

   Бяха представени също разработените по проекта онлайн интерактивна карта „Машина на времето“ (виж тук), игра „Аз обичам България“ и исторически пъзел.

   В изложбата посетителите могат да видят каска на участник от Втората световна война. Интерес представлява удостоверение за учителска правоспособност от 1923 г., нотариално удостоверение за покупко-продажба на къща, издадено преди повече от 120 години. Любопитно е, че къщата все още съществува в село Дебово. Показани са и стари семейни албуми, запазени кулинарни книги, една от които е издадена през 1898 г. Всички експонати са пазени в семействата и са съхранени в много добър вид.

   Внимание заслужава също витрината със стари монети. Там е изложена монета от 1888 г, когато са сечени първите монети в следосвобожденска България.

   Наред със старите предмети е поставен и макет на Панорамата, изработен от второкласник с помощта на родителите му. В ОУ „Валери Петров” предстои да бъде открита изложба с експонати, изработени или събрани от най-малките ученици в училището.

   Изложбата в Регионалния музей ще остане открита до края на месеца. 

Източник: http://bit.ly/2W1ftlO

Search