На 9 май в ОУ „Валери Петров“ се проведе първият училищен Фестивал на науката. Той бе организиран от преподавателите: Стела Кузманова – биология и химия, Светлана Стаева и  Галина Петрова – човекът и природата и физика, Емилия Цонева – география, Силвия Попова – математика и Тихомир Петков – история. В него взеха участие ученици от пети, шести и седми клас. Събитието, свързано с отбелязания наскоро Ден на Земята, имаше за цел не само да обърне вниманието на учениците към науките, изучаващи различни страни от развитието на нашата планета, но и да предизвика по-голям интерес у тях, да ги провокира да се замислят за своето отношение към заобикалящия ги свят и за професиите, които биха могли да изберат.

Фестивалната програма бе открита в актовата зала на ПГПЧЕ „Д. Димов“ от Таня Илиева, директор на училището, и се проведе в две части. В първата част учениците от пети клас изнесоха кратка програма, посветена на планетата Земя и екологичните проблеми, пред които са изправени хората днес. След това седмокласниците представиха презентация на основните науки, които изучават природата и човека. Сред гостите на фестивала бе и д-р Виолина Дашева, бивша възпитаничка на Езиковата гимназия, която сподели, че интересите си към природните науки и към медицината дължи на своите учители, сред които е и Стела Кузманова, преподавател по биология и химия в ОУ „Валери Петров“. Първата част на фестивала завърши с викторина. Тя предизвика интерес и оживление сред публиката от седмокласници, които показаха знания в различни научни области.

Втората част на фестивала бе практическа. Кътовете, посветени на различните науки, се превърнаха в малки научни лаборатории, където ученици от седми клас заедно със своите преподаватели представиха химични и физични опити, като ги обясняваха, а присъстващите имаха възможност да наблюдават електрическа верига и пречупване на светлината, опитите „Лава лампа“и  „Дух в епруветка“, както и трайни микроскопски препарати. Екипът от географи запозна посетителите със сбирки от минерали и скали. Те можеха да видят още макети на слънчевата система и  на планетата Земя, да видят как изригва вулкан, как изглежда рисунка в координатна система и как геометрията присъства в сградоустройството, а  не на последно място в къта, посветен на историята, желаещите можеха да напишат текст с египетски йероглифи.

Ето какво споделиха някои от най-активните участници в училищния фестивал, посветен на науката:

Кристияна Кирилова, 7.г клас: „Участвам в екипа, представящ математиката. Математиката развива логическото и абстрактното мислене. Тя е навсякъде около нас. Без нея човешката цивилизация не би могла да се развие.“

Михаела Павлова, 7.в клас цитира мисъл на Леонардо да Винчи: „ Нито едно човешко изследване не може да се нарече истинска наука, ако не е минало през математически доказателства.“

Николай Цветков, 7.б клас: „Аз харесвам физиката, защото дава обяснения на явления, които се случват около нас. Искам да стана инженер.“

Марио Стоянов, 7.в клас: „За мен географията е наука, която има практическо приложение в ежедневния живот на хората. Тя оказва влияние върху хората.“

Християн Дамянов, 7.в клас:  „Географията ни дава възможност да опознаем природата и света. Тя е свързана с другите природни науки, но и с историята, икономиката и др.

Ивена Даковска, 7.а клас: „Химията за мен е много интересна наука, защото дава възможност да разберем какво се случва зад онова, което е видимо за човека.“

Габриела Димитрова, 7.а клас: „Аз харесвам биологията и по- специално ме интересува човекът. Имам планове да се занимавам в бъдеще по- сериозно с тази наука.“

Фестивалът на науката бе смислено и  приятно преживяване за всички присъстващи. Учители и ученици се почувстваха обединени от духа на откривателството и знанието.

 Първи училищен фестивал на науката се проведе в плевенското ОУ „Валери Петров“. подробности в информационния сайт plevenzapleven.bg

Ако не сте успели да боядисате яйцата за Великден в четвъртък, можете да го направите днес на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това научиха децата в Плевен, които тази година се включиха в Работилницата на Регионалния исторически музей.

На Велики четвъртък в плевенския Регионален исторически музей малки и големи боядисваха великденски яйца в традиционната работилница в отдел "Етнография".

"Много стар езически ритуал, който е получил своята християнизация и място в християнския живот, а българският народ като етнос е съхранил тази традиция и ние като музей сме длъжни да предадем тази хилядолетна традиция на децата, сподели директорът на музей д-р Володя Попов.

Голямо е вълнението на учениците от ОУ "Валери Петров", тук ги води тяхната преподавателка Деница Маркова:

"Великденската работилница е важна, за да могат децата да запазят българските традиции".

Нашето желание е да опазим традициите, казва Миглена Николаева, ръководител на отдел "Етнография".

"В миналото яйцата са били боядисвани с природни материали и багрила, но днес това става с бои от магазина, но използваме техника от миналото като рисуване с восъчни свещи.

Тук разказваме и за традицията на боядисването на яйцата, какво се прави със старото яйце, сподели още Николаева.

С пожелание за "Честит Великден" децата от работилницата в Плевен отправиха своите послания за доброта и здраве.

 *** Работилница за яйца в Регионалния исторически музей в Плевен. подробности в информационния сайт bnr.bg ***

Искрици от часовете по руски език на випуск 2024 - Различните дейности мотивират учениците да четат допълнително, развиват езиковите им умения. Творческа дейност на учениците по проекти, разработвани в часовете по руски език.

Previous Next

        Учениците от 3.а клас, под ръководството на госпожа Деница Маркова - учител ГЦОУД, участваха в традиционна работилница за боядисване на Великденски яйца в Регионален исторически музей - град Плевен. Работилницата даде възможност на всички ученици да изразят своите творчески вдъхновения. Също така те научиха и за други интересни обреди и обичаи за Великденските празници. Участието на учениците в празничната работилница ги впечатли и вдъхнови да запазят българските традиции и православните християнски обреди.

Search