В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители учениците от III.в клас с класен ръководител г-жа Гергана Маринова отбелязаха тържествено празника като проведоха онлайн урок и запознаха децата от група «Еделвайс» при ДГ «Теменуга» с делото на народните будители. Децата отдадоха почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите чрез незабравимите стихове на Добри Христов -  «Химн на народните будители»:

Горди сме с история славна,
горди сред славянски род.
С Кирил и Методий пламна
пламък светъл на възход.
С писмена към нов живот.

Ботев, Левски – великани
с тях и със дейци безчет.
Със смъртта си по балкани
род прославиха със чест.
Нек пребъдат в слава и чест!

Празнуването на 1 ноември е особена чест и радост за всички ученици, учители, служители – чрез него се разгаря пламъка на родолюбието. В стихове третокласниците изразиха своята признателност:

Поклон, будители народни!
Благодарим, благодарим!
чрез вас пречистени, свободни,
нов свят ще сътворим.

Ще запазим навеки в душите
и ще помним крилатия зов;
да обичаме род и родина
с вечно жива, синовна любов.

Децата получиха и книгоразделители за подарък - като бъдещи активни читатели. Малчуганите и техните учители г-жа Катя Кочева, г-жа Десислава Найденова и г-жа Джанова бяха подготвили емоционален музикален поздрав.

Поздрав към бъдещите първокласници отправиха и г-жа Милена Цакова, г-жа Милена Георгиева и г-жа Весела Златева, както и г-жа Таня Илиева – заместник-директор на ОУ «Валери Петров».

Старогръцката митология е съкровищница, пълна с интересни и  поучителни истории. Всеки млад човек, докоснал се до нейния свят, е пленен от облика и силата на боговете и героите, от техните взаимоотношения, приключения и подвизи.

За да разкрият още една част от света на старогръцките митове в часа за обобщение по литература със старши учител Силвия Димитрова петокласниците от ОУ „Валери Петров“ имаха възможност да разкажат старогръцки мит по свой избор.

Една след друга в часовете прозвучаха историите за кутията на Пандора, за Орфей и Евридика, за Пан и Сиринга, за Прометей, Хера, Аполон, Деметра и Персефона, за Дедал и Икар, за създаването на Тива и много други.

Да разказваш истории не винаги е много лесно - в това се убедиха и разказвачите, и слушателите. Най-сладкодумните спечелиха аплодисментите на съучениците си. А за тези, които не събраха смелост или не бяха много доволни от представянето си, остана да се вслушат в думите на древногръцкия философ: „Не си струва да молиш боговете за онова, което сам можеш да постигнеш“.

      В онлайн връзка на живо второкласниците от ОУ „Валери Петров“ и децата от детска градина „Щурче“ съвместно отдадоха почит на делото на народните будители. Събитието бе излъчено от новооткритата училищна библиотека. С голям ентусиазъм и вдъхновение бивши възпитаници на детската градина, а сега ученици в ОУ „Валери Петров“, рецитираха стихотворения, посветени на Деня на народните будители, отправиха поздрави и по детски разбираем начин представиха пред малките “щурчета“ значението на 1 ноември за нас българите. Децата от детската градина възнаградиха с аплодисменти учениците и продължиха с творчески дейности запознаването с личностите и делото на будителите.

       Да превърнем ученето в празник е трудоемко, но много благодарно занимание, защото резултатите, които се постигат с желание и ентусиазъм, са в пъти по-силни. В  час по английски език ученици от 1.а клас, с класен ръководител Мариана Кулева се запознаха с  Хелоуин или Денят на Вси светии, който се празнува в нощта срещу 1 ноември. Първокласниците научиха, че това е празник характерен за англоезичните народи. Със  страшните костюми, маски и шум, келтите се опитвали да прогонят призраците. Ирландците пренасят празника и свързаните с него обреди в Северна Америка, където видоизменен, сега е празник на децата. Те обикалят костюмирани съседите и познатите и с думите “trick-or-treat“ искат лакомства. Характерна украса за дома на този ден е тиквеният фенер. Хелоуин е съвкупност от маскарад, пакостливи номера, бонбони, страховити истории – все неща, които децата обичат и те лесно се превръщат в инструменти за учене. Празникът е весел и това го прави привлекателен за българските деца.

©2021 ОУ •Валери Петров•. Всички права запазени.

Search